Hoppa över till innehåll
ryggsmärta och ont i ryggen

Gå inte med ryggsmärta och ont i ryggen helt i onödan

Att gå med ryggsmärta en längre tid är helt onödigt då man oftast kan bli av med sin smärta i ryggen. Att ha ont i ryggen är verkligen en av de mest påfrestande upplevelserna, men det finns enkla åtgärder som man kan integrera i sin dagliga rutin för att minska eller bli av med besvären.
 

Enkla åtgärder mot ryggsmärta och ont i ryggen:

1. Ergonomisk madrass och kudde:

Vi spenderar en tredjedel av våra liv i sängen. Att upprätthålla en ergonomisk sovställning och säkerställa god sömn är avgörande för kroppens återhämtning och läkning. Att prova en ergonomisk madrass är enkelt och en av de mest väsentliga åtgärderna du kan vidta.
  • Ergonomisk tryckavlastande madrass: En ergonomisk tryckavlastande säng erbjuder många fördelar för en förbättrad sömnupplevelse. Genom att minska trycket på kroppens känsliga områden, som axlar och höfter, främjar den inte bara en mer avslappnad och bekväm liggställning, utan minimerar även risken för ryggbesvär och smärta. Dess anpassningsförmåga till kroppens konturer så du kan vila i ett naturligt och avslappnat läge.

  • Ergonomisk kudde: Ergonomiska kuddar främjar god hållning, minskar nack- och ryggsmärta, förbättrar sömnkvaliteten och ger ergonomiskt stöd och avlastning.

2. Regelbunden träning:

Det behöver inte ta lång tid utan ofta räcker 15–30 min om dagen för att få mycket bra effekt. Du behöver inte ha ett gymkort utan kan göra enkla övningar hemma.
  • Ta kontakt med en fysioterapeut som kan lägga upp anpassat träningsprogram för dig och dina besvär.
  • Utveckla en regelbunden träning som fokuserar på stärkande övningar för kärnmuskulaturen (mag- och ryggmuskler).
  • Simning, promenader och yoga kan vara skonsamma sätt att stärka ryggen.

3. Sträckövningar:

  • Gör regelbundna sträckövningar för att förbättra flexibiliteten i rygg- och benmuskulaturen.
  • Fokusera särskilt på hals-, axel- och ryggsträckningar.

4. Stresshantering:

Stress är en vanlig bidragande orsak till ryggsmärta.
  • Hantera stress genom avslappningsmetoder som meditation och djupandning, eftersom stress kan påverka muskelspänningen och ge ryggont.

Generellt sett uppnår man de bästa resultaten genom att kombinera flera av de tidigare nämnda åtgärderna. Vid lindrigare besvär kan dock en av de nämnda åtgärderna vara tillräcklig. Testa dig fram till vilka åtgärder som ger bäst effekt för dig.
Om du inte blir bättre är det viktigt att söka professionell medicinsk rådgivning för en noggrann bedömning och behandling.
 

Vänta inte för länge:

Vänta inte tills ryggbesvären försämras. Det bästa är att agera så tidigt som möjligt, allra bäst är att göra åtgärder i förebyggande syfte.
Att ignorera och gå obehandlad med ryggbesvär under en längre tid kan leda till allvarliga konsekvenser för både fysisk och mental hälsa. Tidig intervention och lämplig behandling kan förhindra långsiktiga konsekvenser som permanenta skador eller ett förvärrat tillstånd.
 


Så här skriver några av våra kunder:

- Äntligen en madrass som passar min dåliga rygg. Jag vaknar inte en enda gång av att det gör ont och att jag måste ändra ställning. Det enda jag ångrar är att jag inte köpte madrassen för länge sedan!
 
- Det är det absolut mest underbara sängen jag någonsin har legat i och jag kan inte beskriva lyckan och känslan att sova i den utan smärta. Jag vaknar inte alls lika ofta på natten och jag sover så otroligt gott som jag inte har gjort på decennier och jag vaknar nästan smärtfritt på morgonen, efter inte ens en vecka! Jag önskar att alla personer med ryggbesvär skulle kunna få en liknande säng.

- Gudomlig madrass! Har sedan en överbelastning för två år sedan stora problem med min korsrygg. Tack vare denna madrass släpper det onda när jag lägger mig och jag vaknar utan värk.

-Älskar sängen! Skönaste jag någonsin har sovit i. Mindre ont i ryggen. Enda problemet är att jag har svårare att gå upp på morgonen för att jag helst vill ligga kvar hela dagen!

Nästa artikel Vilken säng / madrass är bäst för ryggen?

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält