Hoppa över till innehåll
Vilken säng / madrass är bäst för ryggen?

Vilken säng / madrass är bäst för ryggen?

Vi tillbringar 1/3 av våra liv till sängs därför är det mycket viktigt att välja en ergonomisk riktig bäddmadrass / säng. Att sova ergonomiskt så att kroppen kan återhämta sig är något av det viktigaste du kan göra för din rygghälsa.


En ergonomisk madrass / säng är det bästa för ryggen

Vid val av säng är det viktigt att den ger en korrekt sovställning. En god ergonomi förbättrar din sömn samt förebygger och minskar nack- och ryggsmärtor. Sängen ska stödja och ger ryggraden dess naturliga form så att muskulaturen kan slappna av.

Bästa madrassen för ryggen är en madrass som formar sig precis efter din kropp, din kropp ska inte forma sig efter sängen.

Hälften av alla vuxna har någon gång ryggproblem eller ont i nacken. Fel typ av madrass eller hårdhetsgrad kan förvärra symptomen och är i många fall grunden till besvären. Vi har sett att den grupp som mestadels ha ryggont på morgonen men blir bättre under dagen, oftast får mycket bra effekt med en ergonomisk madrass.

Nästan hälften av alla vuxna har någon gång ryggproblem eller ont i nacken. En medicinsk tryckavlastande madrass är bra i förebyggande syfte, för att lindra besvär eller helt ta bort dem.

När du väljer säng är en korrekt ergonomisk sovställning det viktigaste. En god ergonomi förbättrar din sömn samt förebygger och minskar nack- och ryggsmärtor.
Ditt val av säng, kudde och madrass påverkar sovergonomin. Fel storlek och form på kudden kan förvärra besvär i nacke och axlar. Fel typ av madrass eller hårdhetsgrad kan förvärra ryggsymptom och kan i många fall vara grunden till besvären.

Madrassen och kudden ska stödja din kropp så den är i en fysiologisk naturlig ställning och så att kroppen kan återhämta sig under natten. Sängen ska stödja ryggradens naturliga form så att muskulaturen kan slappna av. Om du har problem med ryggen är det bra att diskutera med en läkare eller sjukgymnast om val av kudde och madrass.

 

 

Föregående artikel Gå inte med ryggsmärta och ont i ryggen helt i onödan

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de visas

* Obligatoriska fält