Hoppa över till innehåll

Att välja säng och madrass

Att välja rätt madrass och säng har stor inverkan på hur vi sover vilket också påverkar vår hälsa. Det finns mycket att ta hänsyn till när du ska köpa madrass, säng och kudde. Sängguiden ger tips vad du ska tänka på och vilka vanliga fällor du ska undvika vid köp.

 

Ergonomisk sovställning

När du väljer säng eller madrass är en korrekt ergonomisk sovställning alltid det viktigaste. Sängen bör ha bra tryckavlastande egenskaper och kunna hjälpa ryggens leder, muskler och diskar att vara i neutralläge, samtidigt som trycket mot kroppen är lågt. Sängen bör ha rätt hårdhetsgrad för din kroppsform och ge korrekt stöd. För att kontrollera ergonomin i din säng, be någon titta på dig när du ligger på sidan i sängen. Tänk dig att ryggraden ska vara helt rak från ländryggen, hela vägen till nacken och till huvudet. Om höften eller axeln inte sjunker ner tillräckligt och ryggraden böjs uppåt, så är sängen för hård. Om höften eller axeln sjunker ner för mycket och ryggraden böjs nedåt, så är sängen för mjuk.

Att välja bäddmadrass

Bäddmadrassen är en av de viktigaste delarna i sängen. Du ligger direkt på bäddmadrassen som ger avgörande känsla och komfort till sängen. Viktigast är att välj en bäddmadrass med så bra tryckavlastande egenskaper som möjligt. Det är också viktigt att bäddmadrassen har rätt stöd, bra andningsförmåga och värmereglering. En riktigt bra bäddmadrass med en enkel undersäng ger ofta bättre komfort än en bra undersäng med en dålig bäddmadrass.

Att välja säng

Välj en säng av bra kvalité som ger rätt stöd och avlastning. Valet av säng har stor betydelse för att få en ergonomisk sovställning och bra komfort.

Vid köp av resårsäng: rekommenderar vi en ramsäng. Detta då en ramsäng ger den bästa komforten och det bästa stödet. En ramsäng av hög kvalité har också en mycket lång livslängd. Välj en resårsäng med individuella pocketfjädrar där varje fjäder belastas var för sig utan att påverka varandra, vilket gör att de följer kroppens form bättre.

Vid köp av undermadrass/kombimadrass: rekommenderar vi en tryckavlastande madrass med bra stöd och hög materialkvalité. En tryckavlastande undermadrass av hög kvalité har oftast den allra längsta livslängden.

Att välja kudde

Välj en kudde som formar sig efter huvudet och ger stöd för nacken. Höjden på kudden är viktig för att man ska ligga ergonomiskt korrekt. Sängens hårdhetsgrad och avlastande egenskaper, samt vilken sovställning du sover i, påverkar detta. Bästa sättet för att ta reda på vilken höjd som passar dig bäst, är att du testar kudden på din säng. Välj därför en kudde som går att reglera i höjd.

Materialkvalité

Vid val av säng eller madrass, var alltid noggrann med att kontrollera materialkvalitén på produkten. Densiteten på materialet är avgörande för madrassens hållbarhet. Ofta gäller, ju högre densitet desto längre livslängd. Kontrollera också hur stor del av madrassen som består av tryckavlastande memory- foam. Ofta gäller, ju större del desto bättre tryckavlastande egenskaper.

Välja hårdhetsgrad

Hårdhetsgraden är viktig för att sova ergonomiskt. Vilken hårdhetsgrad som fungerar bäst är individuellt och påverkas av din kroppsform, din vikt och om du har några besvär.

För att hjälpa dig välja rätt hårdhetsgrad: se vår viktguide.

Tre vanligaste misstagen vid köp av säng

  1. Att man köper en säng med dåliga tryckavlastande egenskaper. Att en säng är dyr är ingen förutsättning för att den är en bra ergonomisk säng.
  2. Att man väljer en säng med för låg kvalité som blir dålig efter bara några år. Kontrollera alltid matrialkvaliten och garantivillkoren.
  3. Att man väljer en för mjuk säng då den känns skön att ligga på några minuter i butik. Välj därför alltid en tillverkare där man enkelt kan byta till hårdare eller mjukare vid behov . En allmän regel är att det är bättre att sängen är aningens fast precis i början än att den är för mjuk då alla sängar mjuknar något med åldern.

Vid ryggproblem

Har du ryggproblem så är det extra viktigt med en ergonomisk riktig säng som ger rätt stöd där det behövs. Därför är det också extra viktigt att följa våra rekommendationer ovan för att få effektiv lindring av dina besvär.