Hoppa över till innehåll

Att välja hårdhetsgrad

Vilken hårdhetsgrad som fungerar bäst är individuellt. Den största betydelsen är, vilken hårdhetsgrad du vanligtvis trivs bäst med. Sedan påverkas valet av din kroppsform och om du har några besvär. Först efter det kommer vikten.
För att du ska välja rätt hårdhetsgrad, se vår guide här nedan som hjälper dig att välja.

1. Vilken hårdhetsgrad trivs du bäst med?

Du känner din kropp bäst och vilken hårdhetsgrad som brukar passa bäst. Då våra madrassen är av högsta kvalité, formar sig efter kroppen och ger stöd precis där det behövs, är valet av hårdhetsgrad i första hand en smaksak.

2. Kroppsform

En rak eller kurvig kropp: En rak kropp kan ha en hårdare säng än en svankig/kurvig kropp som behöver mer avlastning.

En kort eller lång person: En kort person behöver en fastare säng än en lång person med samma vikt.

En smal eller bred person: En vältränad smal person behöver en fastare säng än en bred person med samma vikt.

Så har du en rak kropp, är kort eller smal så kan du behöva en något fastare säng. Medans om du har en kurvig kropp, är lång eller bred kan du behöva något mjukare säng.

3. Smärta eller besvär?

Vid ryggproblem och ryggont då behöver du en madrass som är medelfast. Se punkterna 2 och 4 för att få fram vad som är medelfast för din kroppsform och vikt. En för mjuk säng/madrass är inte att rekommendera men även en för fast säng kan ge problem.

Vid fibromyalgi, reumatism och muskelvärk behövs ofta en något mjukare madrass. Se punkterna 2 och 4 för att få fram vad som är mjukt för din kroppsform och vikt.

Vid trycksår är det det punkterna 1,2 och 4 som avgör valet av hårdhetsgrad.

4. Vikten

Våra sängar och madrasser fungerar över ett brett viktspann, tack vare den höga kvalitén och de tryckavlastande egenskaperna.

Extra mjuk madrass: 0-70 kg
Rekommenderar vi för dig som är lätt och vill ha mjuk känsla. Väger du 50 kg eller under, så är oftast extra mjukt att föredra.

Mjuk säng eller madrass: 0-110 kg
Rekommenderar vi för dig som vill ha mjuk känsla. Väger du 60 kg eller under, så är oftast mjukt att föredra.

Medium säng eller madrass: 60-130 kg
Passar dig som vill ha medelfast säng. Vid vikt över 85 kg är ofta medium att föredra. Är du osäker på vilken hårdhetsgrad du ska ha? Börja med medium som nästan fungerar för alla.

Fast säng eller madrass: 70-160 kg
Fast rekommenderar vi för dig som gillar fasta sängar eller om du väger över 120 kg.

Extra fast madrass: 90-250 kg
Exta fast rekommenderar vi för dig som gillar extra fasta madrasser eller om du väger över 150 kg.

Hur känns din nuvarande säng?

Om du ska byta ut bäddmadrassen på befintlig säng så har undersängens hårdhetsgrad stor inverkan på upplevd hårdhetsgrad på bäddmadrassen. Vid en hård undersäng så upplevs bäddmadrassen fastare och vid mjukare undersäng upplevs bäddmadrassen mjukare. Är sängen något hård välj en något mjukare bäddmadrass och tvärtom vid något mjuk säng.